Monday, January 6, 2014

Masum Çocuklar Büyüyünce Ne Oluyorlar?

          

Jackie Coogan(1914-1984), Hollywood'un sessiz sinema döneminin ilk çocuk yıldızlarındandır. Özellikle altı yaşındayken oynadığı Charlie Chaplin'in The Kid filmindeki mahzun bakışlı kimsesiz çocuk rolüyle anımsanır.


ABD San Jose kasabasında 1933 yılında süpermarket sahibi Alexander Hart’ın 22 yaşındaki oğlu Brooke Hart fidye istemek için kaçırılır ve öldürülerek cesedi San Francisco Körfezine atılır. Tutuklanan  Thomas Thurmond ve John Holmes’in akıl hastahanesinden rapor alarak tahliye olacaklarına dair gazete haberleri duyulunca halk galeyana gelir. Şehir meydanında toplanarak karakola doğru hareketlenirler. Şerif Vali’yi arayarak takviye kuvvet ister. Vali talebi geri çevirir. Ayrıca linç girişiminde bulunanların cezalandırılmayacağını açıklar. Havanın kararmasıyla kalabalık Santa Clara karakoluna doğru harekete geçer. Hücreden çıkardıkları Thurmond’u ve Holmes’i St.James Park’ına götürürler. İki katil parkta bir ağaca halk tarafından asılır. Katillerin boyunlarına ipi geçiren, öldürülen Brooke Hart’ın en yakın arkadaşı masum çocuk yıldız Jackie Coogan’dır.   Vali sözünde durur ve linç olayına katılanlara herhangi bir ceza verilmez. Mahsun bakışlı bebek yüzlü Jackie arkadaşının öcü için tereddüt etmemiştir.

Paul Tibbets

Chicago’lu şekerleme üreticisi Otto Schnering yeni ürününe ABD Başkanı Cleveland’ın yeni doğan kızı Ruth’dan etkilenerek Babe Ruth adını verir. Üstü çikolata kaplı yeni ürünün pazarlaması için de Doug Davis ile anlaşır. Davis, kendi uçağı da olan, ordudan ayrılmış bir pilottur. 1927 yılında gerçekleşen reklam kampanyasında küçük kağıt paraşütlere bağlanan Babe Ruth ürünü havadan halkın üzerine atılacaktır. Davis bir arkadaşını  ziyaret ettiğinde aldığı yeni reklam işinden bahseder. Konuşmalara kulak misafiri olan ev sahibinin 12 yaşındaki oğlu Paul çikolataları uçaktan atmayı çok istediğini söyler. Önce buna karşı çıkan ailesi, çocuğun ısrarları karşısında kabul eder ve Paul çikolataları havadan halka atar.
Çocukluğunda havadan halkın üzerine çikolata atan Paul Tibbets büyüyüce pilot olacak ve 6 Ağustos 1945 tarihinde Hiroşima’ya ‘Little Boy’ adlı atom bombasını atacaktı. İlk etapta 79 bin kişinin ölümüne neden olan Atom bombasını taşıyan uçağın ismi Enola Gay, Paul Tibbets'in annesinin ismi Enola Gay Tibbet'den alınmıştı. 2007 yılında ölen Paul Tibbets cenaze töreni ve mezar taşı istememiştir.


(Geyikli Park - Sunay Akın)